Agama buat kehidupan di akhirat, harta buat kehidupan di dunia. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati, tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq

e-usrah

Tuesday, January 24, 2012

hang DAJJAL


" dia dajjal..."
" si fulan laknatullah "
" aku tengok muka dah tau dia anak haram....."
" hang masuk neraka"

bila mana diri kita melaknat orang2 tertentu
bila mana diri kita menDAJJAL kan orang2 tertentu
bila mana diri kita men ANAK HARAM kan orang2 tertentu
bila mana diri kita menNERAKA kan orang

sedarkah kita...
hidup kita di muka bumi ini atas rahmat ALLAH...
kalau tuhan x memberi rahmat, kasih sayang kepada "dia itu"
utk apa dia hidup d muka bumi kalau KITA mendajjal kan org, melaknat org, menganak haram kan org...

yang salah adalah perbuatan nya...JANGAN LAH sampai untuk men DAJJAL, LAKNATULLAH, ANAK HARAM kan orang
kita bukan setiausaha sulit ALLAH...yang tahu dia masuk syurga dia masuk neraka..

kita hanya tahu sifat itu, perkara itu kalau di buat masuk neraka...
cela lah sifat dia...
bukan mencela individu....

YAKIN kah kita akan mati dalam ISLAM,
YAKIN kah kita dia yg kita cela akan mati dalam KEKAFIRAN...

BELUM tentu..kita yang mencelA individu boleh mati dalam ISLAM nauzubillah min zalik...kalau nikmat itu ditarik...lihat lah ...bagaimana mereka yang mendapat tarbiyyah di bumi tahfiz, bumi maahad sekalipun ...sudah ada yang free hair, sudah ada yang berbaju ketat...lihat lah orang yang mendapat tarbiyyah sekalipun ditarik nimat itu...

BAGAIMANA..jika mereka yang KITA DAJJAL kan, yang kita LAKNAT kan, YANG di ANAK haram, yang di NERAKA kan...last minute di beri HIDAYAH ALLAH...bayang kan dosa kita men DAJJALkan orang itu...masyaALLAH...besar kan...dosa kita dengan ALLAH..minta ampun terus dr ALLAH..taubat..TAPI DOSA kita dengan manusia BAGAIMANA??????

WALLAHUALAM...



peringatan buat diri
JANGAN hanya dengan baru setahun jangun mengenal tarbiyyah...sudah pandai lidah tidak bertulang menDAJJAL kan org, melaknat org, meng ANAK HARAM kan org, meneraka kan ORANG...

yang rosaknya adalah SIFAT mereka...laknat lah sifat itu jangan melaknat manusia...

laknat lah sifat berzina jangan melaknat si penzina...berdoa lah untuk si penzina itu mendapat taufiq dan hidayah ALLAH...

laknat lah sifat mencuri., jangan melaknat pencuri tersebut..kita tidak tahu keadaan nya...entah2 dia seorang miskin yang tidak mendapat bantuan..doa lah si pencuri itu mendapat hidayah ALLAH...

nauzubillah min zalik...
dalam kita berdakwah...dakwah lah dengan berhikmah... ubat lah HATI mad`u untuk mengubati akhlak mereka...

Situasi di sebuah bus-stop tepi jalan. Hujan lebat. 4 orang di situ. Satu pasangan muda laki pompuan, dan 2 pemuda. Kelihatan si lelaki membuka payungnya lalu menggapai bahu si gadis, cuba untuk melintas jalan dalam hujan lebat...

Pemuda 1 bercakap-cakap dengan Pemuda 2 sambil memandang ke tempat lain.

Pemuda 1: Tak payahlah nak payung-payung..kan? Kalau dah couple haram tu, payung macam mana pun tak boleh lari dari dapat murka Allah. Cubalah sediakan payung pada azab Allah kalau boleh.

Pemuda 2: Ha'ah la. Yang haram ni la rasa lazat dan nikmat semua. Rasa bahagia dapat payungkan pasangan. Rasa romantik, rasa bertanggungjawab la kononnya. Si pasangan pula berbunga-bunga rasa dapat dipayungkan. "Fuh, bestnya dapat pakwe camni!"

Tanpa disedari, perbualan didengari jelas oleh si lelaki dan si gadis.

Lelaki: Bro, kalau couple haram dapat dosa, mengata "baling batu sembunyi tangan" ni sama juga dapat dosa. Lebih kurang mengumpat wlpn depan2. Adakah bro-bro rasa ni nasihat sinis yang terbaik utk dakwah orang? Kalau nak nasihat, apa kata bro datang kat saya; beri salam elok2, then sembang ringkas dua tiga patah, tanya saya siapa, duk mana..taaruf ukhuwwah fillah ringkas2. Jalinkan kemesraan dengan muka manis. Kemudian tanyalah saya siapa orang sebelah saya ni. Kalau couple saya, nasihati dan doakanlah saya. "Oh..awek ke..kahwin cepat-cepat tau. Allah.. kahwin ni antara pintu2 utama rezeki. Best gile ah kahwin ni. Bro doakan korang dimurahkan rezeki dan dapat kahwin cepat-cepat. Biar lancar segala urusan. Makin cepat makin bagus kalau ikut Islam. Makin bertangguh, makin banyak dugaannya." Susah ke? Barulah sesuai dengan 3 metode anjuran al-Quran:

Satu, "Bil Hikmah" (dengan hikmah)
Dua, "Bil Maui'zatul Hasanah" (dengan nasihat yang baik)
Tiga, "Wajadilhum billati hiya ahsan" (berbahas dengan cara yang baik)

Gadis: Actually, ni husband sy. Baru je kahwin bulan lepas. Kahwin muda. Saya 18, husband 25.

Lelaki: Maaf, kami minta diri dulu. Maaf andai terkasar bahasa. Assalamualaikum wbt.

Pemuda 1 dan pemuda 2 terkesima pening-pening lalat kena sedas-dua tazkirah dalam hujan lebat.

2 comments:

NuR DiNaH said...

huhu..amik kau sebijik..buruk sangka lg.dah kawin rupanya~

mira_ميرا_미라 said...

a really good post... org slalu mengutuk bile someone wat salah.. tp mereka x pernah sedar yg mereka jg melakukan kesalahan..

“Amal yang paling baik adalah yang paling ikhlas dan paling benar. Jika amal itu ikhlas tapi tidak benar, maka tidaklah diterima. Jika amal itu benar tapi tidak ikhlas, juga tidak akan diterima kecuali jika dilakukan secara ikhlas. Ikhlas artinya dilakukan hanya karena Allah. Adapun benar artinya adalah sesuai dengan sunnah (tuntunan dan petunjuk Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam).” (Fudhail bin ‘Iyadh)