Agama buat kehidupan di akhirat, harta buat kehidupan di dunia. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati, tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq

e-usrah

Wednesday, May 28, 2014

iman, awak bercuti ke?

Iman : Assalamualaikum, box.
Diri : Waalaikumussalam wbt. Lama tak nampak awak. Awak cuti ker?
Iman : Taklah, jabatan kami rasa tuan tak memerlukan kami lagi..
Diri : Laa.. kenapa pulak awak cakap camtu? pentadbiran diri saya berterabur sekarang bila jabatan kau takde..
Iman : Takdelah, kami lihat banyak pekerja tambahan tuan ambil INTERNET, FB, INSTAGRAM, TWETTER, WHATSAPP, MOVIE, HIBURAN, TV, TAB, SMARTPHONE.. jadi kami rasa terpinggir.
Diri : Entahlah, waktu cuti sebulan ni saya tak pernah menggaji mereka.Tapi mereka terlalu rajin buat kerja, bekerja tanpa gaji, tapi banyak jugak duit saya habis... entah ar
Iman : Tu sebab, kami agak rasa tuan memencilkan kami. Bacaan Al QURAN, SOLAT BERJAMAAH, SOLAT FARDU, ZIKIR, SELAWAT, AL- MA'SURAT, QIAMULAIL, ZAKAT, SEDEKAH dah tak boleh bekerja dengan mereka.. kami memang tak boleh bercampur dengan mereka..
Diri : Saya tak pernah minta kau bercuti
Iman : Bagaimana kami ingin bekerja sedangkan tuan sudah punya pekerja tambahan? Saya lihat mereka buat tuan gembira..
Diri : Argh, gembira apenye.. Berterabur kerja kat pejabat tu!! Tolonglah, bekerjalah dengan saya kembali.
Iman : Kami sememangnya sudah berkhidmat dengan tuan dari tuan di dalam rahim ibu tuan lagi. Tapi, tuan kadang-kadang mengabaikan kami. Tuan sediakan makanan untuk bos pekerja tambahan, iaitu En Dosa, tapi kami, tuan tak sediakan makanan. Kebajikan kami Tuan tak terjaga...
Diri : Maafkan aku. kembalilah bekerja dengan saya. Saya janji kebajikan kamu semua saya jaga, En Iman.
Iman : Tuan boleh berjanji, tapi CEO kita akan memantau tuan, Dialah Allah.Tuan takkan tak takut menabur janji tapi melupakannya?
Diri : Janganlah menyalahkan saya.
Iman : Tuan perlu sedar, kami hanya bekerja di dalam syarikat yang bersih, dan amanah.. Bukanlah saya nak memandang rendah pada jabatan baru En Dosa, tp kami tidak suka cara mereka bekerja. Mereka meminggirkan kami.
Diri : Dah awak tak melawan?
Iman : Tuan, bagaimana kami ingin menang? Kami terlalu lemah, sedikit pula tu, kebajikan kami langsung Tuan tak jaga..Sedangkan kami tidak pernah meminta gaji dari Tuan. Cuma kami minta disediakan ruang yang bersih dan amanah untuk kami bekerja. Salahkah kami meminta yang sedikit?
Diri : Mereka kadang-kadang lebih menggembirakan saya.
Iman : Kalau begitu maafkan kami. Tak dapat rasanya kami bekerja untuk tuan lagi.Tuan perlu memberi kebajikan kepada mereka. Siapalah kami..
Diri : Ehh, jangan.. Bekerjalah dengan saya.
Iman : Buanglah pekerja itu.. Mereka meminta-minta dari tuan.Tuan perlu berhabis jutaan ringgit untuk mereka. Sedangkan kami, percuma khidmat kami.
Diri : Aduh, mereka pekerja yang menggembirakan saya. Memang kamu percuma, tapi kamu kadang-kadang bising, ini tak boleh, itu tak boleh.. saya rimas.
Iman : (senyum sinis).. Maafkan kami Tuan.. kami minta diri dulu.. tak perlulah kami berkhidmat dengan tuan kalau begitu.. Kalau tuan perlukan kami, kami sentiasa di sisi.. Tuan jangan risau, kami memaafkan tuan..
Diri : Jangan pergi.. saya sanggup pecat En Dosa.. dan para pekerja-pekerjanya yang melalaikan dan sebagainya.
Iman : Tuan betul-betul sanggup?
Diri : Ya, saya kelam kabut sekarang.. Tak tenang, management berterabur..
Iman : Alhamdulillah.. kami free of charge.. Tuan takkan rugi, sebaliknya tuan beruntung besar.. Silap hari bulan, CEO, Allah kita akan naikkan tuan ke pangkat yang lebih tinggi.
Diri : Terima kasih..=) Panggillah ajk kamu bekerja semula. En Iman, saya akan jaga kebajikan kamu, panggillah En Mathurat, En Zikir, En Solat, dan semua ahli jabatan kamu ya?
Iman : Alhamdulillah. Moga keuntungan tuan bergada-ganda tahun ini.

DUIT BUKAN MAIN KITA SIMPAN, JAWATAN BUKAN MAIN LAGI KITA BANGGA, PANGKAT BUKAN MAIN KITA PAMER,RUMAH BUKAN MAIN KITA HIAS, KERETA BUKAN MAIN KITA JAGA, RUPA PARAS BUKAN MAIN KITA SOLEK, ANAK2 BUKAN MAIN KITA ASUH, PAKAIAN BUKAN MAIN LAGI BRANDED... IMAN KITA???
"AGAK - AGAK DALAM SEHARI BERAPA KALI IMAN KITA BERSEDIH DAN KECIL HATI DGN KITA"
#copypaste

No comments:

“Amal yang paling baik adalah yang paling ikhlas dan paling benar. Jika amal itu ikhlas tapi tidak benar, maka tidaklah diterima. Jika amal itu benar tapi tidak ikhlas, juga tidak akan diterima kecuali jika dilakukan secara ikhlas. Ikhlas artinya dilakukan hanya karena Allah. Adapun benar artinya adalah sesuai dengan sunnah (tuntunan dan petunjuk Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam).” (Fudhail bin ‘Iyadh)