Agama buat kehidupan di akhirat, harta buat kehidupan di dunia. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati, tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq

e-usrah

Thursday, November 10, 2011

tips menderma darah buat MUSLIMAT

alhamdulillah....hajat yANg berkurun akhirnya tercapai.. setiap orang ada benda atau perkara yang seseorang itu takuti..saya jamin...ramai antara kita pernah untuk takut kepada JARUM..Masih ingat kan zaman sekolah dulu, bila nampak ja van berlogo bintang sabit dengan nurse-nurse yang berpakaian putih mesti takut kan..mesti dah terbayang akan jarum..padahal nurse datang untuk check gigi kita..KITA masih akan berasa takut kan..ngerrr...

tapi bila mana kita semakin membesar, semakin matang...sudah pasti ada nya yang masih takut akan jarum ada pula yang relax jerr..

OK fine..

tapi jangan diktakut-takut sangat dengan jarum, kerna dengan jarum kita boleh untuk beramal JARIAH..dengan jarum jua kita akan merana.. apa yang ana nak PROMOTE kan di sini.. UNTUK mengajak pembaca sekalian untuk kita menderma darah kita.. andai kita masih dalam keadaan sihat, andai kita masih dalam keadaan tidak bergantung dengan ubat..JOM la kita untuk menderma darah..Setiap hari ada sahaja pesakit yang memerlukan darah kita..TAPI apakan daya " blood bank" sengket darah..

AYUH luangkan masa 1 jam jer...untuk kita membantu mereka memerlukan..kita tiada duit untuk berbakti TAPI kita ada darah untuk berbakti..
OKEH..back to main point
sebenar nya nak kongsi sedikit tips2 buat muslimat yang nak menderma..MUNGKIN ada muslimat tringin untuk menderma darah..tapi situasi keadaan semasa menderma tu terlalul OPEN..di mana mungkin ada dr. lelaki, ada lelaki lain2 lalu lalang ke...

insyaALLAH muslimat masih mampu untuk menderma DALAM keadaan MENUTUP AURAT

1- pasti kan anda membawa tuala yang panjang.( e.g : good morning)
 tuala ni akan jadi alas di atas tangan anda selepas nurse menyuntik anda dengan jarum..
2- pastikan klu x nak boring or memudahkan kerja anda bawak teman anda..
klu ada penderma lelaki ( usually di hospital open, banyak kerusi derma dalam 1 bilik) sebelah anda..kawan anda boleh lindungi anda semetara menunggu nurse inject..slps tu boleh lor cover ngn tuala..
3- yang penting..jangan lupa zikir ( dalam hati sudah).. mohon agar penerima darah anda cepat sembuh, supaya lebih kuat utk beribadah..

insyaALLAH


No comments:

“Amal yang paling baik adalah yang paling ikhlas dan paling benar. Jika amal itu ikhlas tapi tidak benar, maka tidaklah diterima. Jika amal itu benar tapi tidak ikhlas, juga tidak akan diterima kecuali jika dilakukan secara ikhlas. Ikhlas artinya dilakukan hanya karena Allah. Adapun benar artinya adalah sesuai dengan sunnah (tuntunan dan petunjuk Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam).” (Fudhail bin ‘Iyadh)